Manligt håravfall


Män kan börja tappa håret redan i ungdomsåren. Det är dock vanligare att det sker runt 30-årsåldern. Först upptäcker man ofta att håret blir tunnare och senare att skalpen blir allt synligare. Även hårfästet kan krypa allt högre upp.

Manligt håravfall är ofta ärftligt och det som leder till håravfall är ett överskott av DHT, dihydrotestosterone. Detta påverkar hårsäckarna så de blir allt tunnare och tunnare tills de stänger sig helt.

Något som är specifikt för manligt håravfall är att håravfallet är symmetriskt. Håret i nacken och tinningarna faller inte av. Ungefär hälften av alla i 50-årsåldern drabbas av håravfall.

Det finns olika sätt att stoppa eller fördröja håravfallet. Rör det sig om ärftligt håravfall används ofta läkemedlet Propecia. Det är enkel medicinering med en tablett om dagen. Denna medicinering fungerar dock inte på alla individer, men man uppnår ett lyckat resultat på cirka hälften av de behandlade.
Beror det inte på ärftligt håravfall så gäller det att hitta orsaken; är det ett underskott på mineraler/järn? Kan det bero på stress? Sköter du om ditt hår rätt?

Rör det sig om tillfälligt håravfall, finns det goda chanser att håret kan växa tillbaka.

Det finns även en mängd tips och huskurer som man kan prova på, kanske hjälper det just dig!

Är det ärftligt håravfall är de mest effektiva (och kliniskt bevisade metoderna) med Minoxidil eller/och Finasterid. Läs mer om jämförelsen av dessa här!

Håravfall och hur det påverkar människor känslomässigt

Idag vill jag dela med mig av mina tankar efter att ha lyssnat på den senaste podcasten från ”The Olsson Sisters”. …

Bianca Ingrosso talar ut sitt håravfall

Bianca Ingrosso, svensk bloggare och dotter till Pernilla Wahlgren och dansaren Emilio Ingrosso, berättar att hon tappat …

Stjärnan tappade hår på grund av…

Reality-stjärnan Sophie Kasaei, känd från Geordie Shore 2011 tappar sitt hår fläckvis och boven i dramat för mycket …