Höga vikar

Hjälp, hårfästet kryper uppåt med höga vikar, vad kan jag göra för att stoppa det?

Har du upptäckt att hårfästet kryper uppåt allt snabbare? Kanske speciellt i det som brukar kallas för “vikarna”, det vill säga den del av håret som är på varsin sida av huvudet. Dessa hårsäckar är ofta lite mer känsliga än resten av håret och det är därför det brukar vara här som håravfall märks först. Vilken ålder det börjar vid är väldigt individuellt, för en del börjar det redan vid 20-årsåldern, för andra runt 30, 40, 50 eller senare. Eller aldrig såklart. Det beror.

Höga vikar – kan ge sämre självkänsla och leda till nedstämdhet

Det är inte alls ovanligt att man sörjer att håret inte ser ut som det gjorde förr. I sin självbild är ofta sitt hår en del och det kan kännas jobbigt på många sätt när denna förändras.

Varför tappar man håret i vikarna?

Håravfall är oftast ärftligt, men det finns också många andra anledningar som du kan läsa om här. [1] [2]. Män drabbas oftare och mer av håravfall än kvinnor och cirka 40% drabbas i 40-årsåldern och 50% i 50-årsåldern. DHT (dihydrotestosteron) tror man är den största faktorn till håravfallet. DHT går att hårsäckarna krymper och leder till att håret blir tunnare och till slut trillar av. Tur i oturen så är det ärftliga håravfallet; som också är vanligast; den enda typen av håravfall som går att behandla.

Vad kan man göra för att motverka/stoppa håravfallet i vikarna?

Läkemedel mot håravfall

Det finns läkemedel som förhindrar att testosteronet omvandlas till DHT. De olika substanserna är Finasterid och Minoxidil. Dessa substanser finns i många olika läkemedel med samma namn men det viktigaste är att man jämför koncentrationen av de aktiva substanserna när man ska köpa läkemedlet. Några vanliga läkemedel som använder Minoxidil som du kanske känner igen är Recrea och Rogaine. Det vanligaste läkemedlet som använder sig av Finasterid är Propecia. Detta är receptbelagt i Sverige.

Kostillskott

För att skapa de bästa förutsättningarna för att återfå och stoppa håravfallet kan man komplettera med kosttillskott. Det är ofta B-vitamin som rekommenderas. Priorin är ett av de vanligaste kosttillskotten för hår och detta innehåller flera olika B-vitaminer; framförallt B7 (Biotin) och B5 (Pantotensyra). Om du har valt någon annan form av läkemedel för att stoppa håravfallet eller i bästa fall återstarta hårväxten rekommenderas att kombinera med kosttillskott för att ge bästa förutsättningar. Om man går igenom recensioner av köpare som har använt Priorin kan man se att den absolut största majoriteten är mycket positiva till Priorin. Man rekommenderar att ta två tabletter Priorin dagligen i 3 månader och därefter underhålla med en tablett om dagen.

Fylla i höga vikar med hårtransplantation

Att fylla sina vikar med hjälp av hårtransplantation är givetvis något man kan göra. Beroende på hur djupa vikarna är så behöver det inte bli så stort ingrepp. [mer info inom kort]

Anpassa frisyren till höga vikar

Nej, du måste inte raka hela skallen trots att du har höga vikar, det går att anpassa sin frisyr ganska bra ändå. Ett generellt råd är att klippa ganska kort runt omkring, att försöka dölja vikarna med hår blir oftast inte så värst bra – utan mer som ett försök att dölja dem med tunt hår, men det varierar givetvis hurdan frisyr och hur resten av ditt hår växer. Höga vikar behöver inte försämra ditt utseende, men det är klart att det är jobbigt att vänja sig vid ett nytt utseende eller en ny frisyr.

Gör håret mer fylligt med produkter

Det finns flera produkter som hjälper till att fylla ut håret. Undvik tunga vaxer om ditt här är tunt, det finns en risk att håret ser ännu tunnare ut och klumpar ihop sig.

Håravfall och hur det påverkar människor känslomässigt

Idag vill jag dela med mig av mina tankar efter att ha lyssnat på den senaste podcasten från ”The Olsson Sisters”. …

Bianca Ingrosso talar ut sitt håravfall

Bianca Ingrosso, svensk bloggare och dotter till Pernilla Wahlgren och dansaren Emilio Ingrosso, berättar att hon tappat …

Stjärnan tappade hår på grund av…

Reality-stjärnan Sophie Kasaei, känd från Geordie Shore 2011 tappar sitt hår fläckvis och boven i dramat för mycket …